[before_after type=”flip” before_src=”https://www.hizliokumakursuankara.com/wp-content/uploads/2018/09/Tarama-1-2-1-1.jpeg” after_src=”https://www.hizliokumakursuankara.com/wp-content/uploads/2018/09/Tarama-1-1.jpg”]
[/before_after]
[divider style=”none”]
[/divider]
Tarama Yöntemi
Bir metni veya kitabı taramak, o konu ile ilgili bir içeriği ya da bilgiyi arayıp, bulmak demektir. Bir dergi ya da kitabın içeriğini incelemeye tarama yöntemi diyoruz. Tarama yöntemi hızlı okuma konusunda önemli olan yöntemlerden biridir. Öğrenmek istediğimiz bilgiye ulaşabilmek için, okuduğumuz kitaba ihtiyacımız var mı – yok mu bunu belirleriz. Bu ihtiyaç belirleme işlemine ilk önce içindekiler bölümünü taramakla başlarız. Fakat sadece içindekiler bölümüne göz atmak yetmez.
Okuduğumuz kitabın genel hatlarıyla ne ile alakalı olduğu, nasıl bilgiler içerdiği gibi faktörleri belirlemek için kitabın ön sözünü inceleriz. Burada gerekli bilgileri aldıktan sonra, kitabın giriş bölümünün taraması yapılarak, biraz daha detaylı bilgi edinmiş oluruz.
Sonuç bölümüne de dikkatlice baktıktan sonra, kitap hakkında elle tutulur bir düzeyde bilgi edinmiş oluruz. Varsa özet bölümler de, kitabın ana hatlarını kavrama konusunda bize oldukça yardım sağlayacaktır. Tarama yöteminin temel noktası metni okuyan kişiye zaman kazandırmaktır. Bu yöntem ise odaklanmanızı ve beyninizi tek bir noktada topladığından dolayı, hızlı okuma yöntemleri arasında okuyucuya çok katkı sağlayanlardan biridir.
© 2018 Bilişsel Akademi, bu bilgiler Bilişsel Akademi‘ nin kendi hızlı okuma kitabından alıntılanmıştır. Çoğaltılması dağıtılması ve alıntılanması yasaktır. Kaynak göstermeden sayfaya link vermeden kullanmayınız.