[before_after type=”flip” before_src=”https://www.hizliokumakursuankara.com/wp-content/uploads/2018/09/Sessiz-Okuma-1-1.jpeg” after_src=”https://www.hizliokumakursuankara.com/wp-content/uploads/2018/09/Sessiz-Okuma-12-1-1.jpg”]

[/before_after]

[divider style=”none”]

[/divider]

Sessiz Okuma

Sessiz okuma beyin ile okumadır. Okuma beş duyu organının kullanılarak bir çok işlemin yapıldığı bir eylemdir. Öğrendiğimiz şeylerin % 1’ini tatma, % 1,5’ini dokunma, % 3,5’ini koklama, %11’ini işitme, %83’ünü görme duyusu sayesinde öğreniyoruz. Bu sayılardan anlaşılacağı üzere gözle ve işiterek okumanın öğrenme üzerinde %94 oranında bir etkisi olduğunu görüyoruz.

 

Sessiz okuma ile anlama ve okuma hızınız artar ancak içten seslendirme yapmamalısınız.

Sessiz okuma dediğimiz teknik, yalnızca beyinle yapılan okumadır. Okuma sırasında “seslendirme uzaklığı” ve “göz uzaklığı” olmak üzere iki kavram bulunmaktadır. Ses uzaklığı; okuma işlemi sırasında bir solukta seslendirilen harf mesafesiyken; göz uzaklığı ise, okuma işlemi sırasında gözlerimizin bir bakışta görebildiği kelimeler yığınıdır. Ses uzaklığı, göz uzaklığından her zaman daha az bir alanı kapsar. İyi okuyucuyu tanımlayan özelliklerden biri ise, göz uzaklığı ile ses uzaklığı arasındaki mesafeyi en uygun şekilde ayarlayabilmektir. Sessiz okuma sırasında daha geniş bir alan okunur ve dikkat sesli okumadaki gibi ayrıntılara dağılmaz.

© 2018 Bilişsel Akademi, bu bilgiler Bilişsel Akademi’ nin kendi hızlı okuma kitabından alıntılanmıştır. Çoğaltılması dağıtılması ve alıntılanması yasaktır. Kaynak göstermeden sayfaya link vermeden kullanmayınız.