[before_after type=”flip” before_src=”https://www.hizliokumakursuankara.com/wp-content/uploads/2018/09/Sesli-Okuma-2-2.jpeg” after_src=”https://www.hizliokumakursuankara.com/wp-content/uploads/2018/09/Sesli-Okuma-22-1-1.jpg”]

[/before_after]

[divider style=”none”]

[/divider]

Sesli Okuma

Sesli okumada daha dolaylı bir yol kullanılır. Dudakdil – ses telleri – kulak – göz ve beyin de işin içerisine girdiğinen dikkat daha çok yöne kaymaktadır. Okuma daha yavaştır çünkü dikkat ve zaman kaybı vardır. Bu esnada da okuduğunuzu anlama oranınız düşer.

Hızlı okuma çalışmalarında sesli okuma yapmadığımızı unutmayınız. Göz algıladığı yazıyı beyne gönderir. Okuma da beyinde gerçekleşir, sesli okumada ise gözün görme bölümünde yorumlama, analiz ve sentez gerçekleştikten sonra sese çevrilir. Beyin sesi algılama merkezinde yeniden algılamaya çalışır. Yavaş okuyan kişilerde seslendirme ihtiyacı ortaya çıkar ve bu sebeple dikkat bozukluğu, anlama oranında düşüklük gibi problemlerle karşılaşır. Bu sorunların yaşanmaması için kişi sessiz okuma yapmalıdır.

 

© 2018 Bilişsel Akademi, bu bilgiler Bilişsel Akademi’ nin kendi hızlı okuma kitabından alıntılanmıştır. Çoğaltılması dağıtılması ve alıntılanması yasaktır. Kaynak göstermeden sayfaya link vermeden kullanmayınız.