[before_after type=”flip” before_src=”https://www.hizliokumakursuankara.com/wp-content/uploads/2018/09/Kavram-Haritalari.jpeg” after_src=”https://www.hizliokumakursuankara.com/wp-content/uploads/2018/09/Kavram-Haritalari2.jpg”]
[/before_after]
[divider style=”none”]
[/divider]
Kavram Haritaları
Kavram haritası, okunan metnin anlaşılmasında oldukça önemli bir tekniktir. Kavramların kendine özgü özelliklerinin ve ilişkili olduğu sözcükler gibi durumlara dayalı bir biçimde grafiksel olarak göserilmesine kavram haritalanması denir.
Kavram haritası, bir konunun, sistemin ya da olayın ana hatlarıyla gösterilmesini sağlar, bunun sayesinde de o konu rahat bir biçimde anlaşılıp, beyin tarafından algılanır.
Kavramların birbiriyle ilişkili sözcüklerin vb. kullanılması, kişinin konuyu öğrenme ve akılda kalıcılığı açısından oldukça fayda sağlar.
Kavram haritaları dinamik yapıdadır. Yani sürekli büyüyebilir. Bilgi ve tecrübeniz arttıkça kavram haritasına yeni kavramlar ekleyerek, yeni bilgiler edinmede kolaylık sağlar. Bu da kişinin istediği konuda daha kolay öğrenip, öğrendiği bilgileri tekrardan hatırlayıp, unutmamasını sağlamakta yardımcı olur. Bunu yapan öğrenci aynı zamanda bilgiyi nasıl yapılandıracağını da öğrenmiş olacağından bunu hayatının her noktasında kullanabilir. Ayrıca kavram haritası tasarlayan çocuğun kelime dağarcığı gelişir.
Kavram haritaları nerelerde kullanılır?
- Not alırken kavram haritaları yöntemini kullanabilirsiniz.
- Ders çalışırken kavram haritaları oldukça kullanışlıdır.
- Planlama yaparken, bir işin yolunda gitmesini teyit etmek için kullanılır.
- Sunum yaparken kişilerin anlamasına kolaylık olması açısından kullanılır.
- Rapor hazırlarken, raporların akılda kalıcı ve etkili olması için kullanılır.
- Beyin fırtınaları yapan insanlar tarafından kullanılır.
© 2018 Bilişsel Akademi, bu bilgiler Bilişsel Akademi’ nin kendi hızlı okuma kitabından alıntılanmıştır. Çoğaltılması dağıtılması ve alıntılanması yasaktır. Kaynak göstermeden sayfaya link vermeden kullanmayınız.