Bilişsel Akademi, uzun yıllardır Ankara’da hizmet vermektedir. Bünyesinden bir çok öğrenci mezun etmiş olan kurumumuz, hızlı okuma eğitimini yüksek başarı oranı almaktadır. Başarıları sayesinde iyi bir fısıltı reklamı oluşturan kurumumuz hiç bir franchising sisteme ortak olmayıp arge yatırımları yaparak kendi sistemini oluşturmuştur.

Hızlı okuma eğitimlerine katılan sınav grubu ( LGS, YKS (TYT-AYT), KPSS, DGS, ALES, YDS, YÖKDİL ) öğrencilerine sınav teknikleri eğitimi adı altında sınavlarda zamanı kullanma, paragraf soru çözümleri, uzun soruları daha kısa zamanda okuma-anlama-yorumlama ve cevaplamaları için çeşitli çalışmalar yapmakta, ders çalışma ve ders tekrarları için yöntemler göstermektedir. Sınav teknikleri eğitimi içerisinde zihin haritaları, hafıza teknikleri, not alma, sihirli satırlar, kavram haritaları ve paragraf soru çözümleri yer almaktadır.

Bilişsel Akademi hakkında daha fazla bilgiye sahip olmak için sitemizin ana sayfasını okuyabilirsiniz. İletişim bilgilerimizi öğrenmek için menüden İletişim kategorisine tıklayabilirsiniz.

Tüm kursiyerlerimiz online hızlı okuma eğitimlerimizden ücretsiz 1 yıl faydalanabilir. Eğitimlerimizde kullandığımız yöntem ve kitap tamamen kurumumuza aittir.

Hızlı okuma eğitimleri hakkında bilgi almak için aşağıdaki formu doldurunuz.

 

Hızlı Kitap Okuma

Bilgiye ulaşabilmek için okumak gerekir. Günümüzde bilgi çok hızlı bir şekilde gelişmekte ve değişmektedir. Artan bilgiye ulaşabilmek için okumak şarttır. Gün içerisinde iş yoğunluğuyla okumaya zaman bulamayanlar olabilir. Hızlı okuma eğitimleri ve teknikleri sayesinde çok kısa süre içinde daha fazla kitap okumak mümkündür.

Yaşamın şartları göz önünde bulundurulduğunda hızlı kitap okuma bir ayrıcalık değil zorunluluktur. Sınava hazırlanırken, iş hayatında başarılı olmak isterken, sosyal hayatta kültürlü bir insan olmak isterken hızlı kitap okuma bir ihtiyaçtır.

Reşat Nuri Güntekin, kitap okumayı piyano çalmaya benzetmektedir. İnsanın kafasını kitap okumaya alıştırması, parmaklarını piyano çalmaya alıştırması kadar zor olduğunu söyler. Okuyan bireyler olabilmek için küçüklükten itibaren öyle yetiştirilmesi ve okumaya hazırlanması gerektiğini ifade eder. Okumayı, bir kitaptan elde edilen bilgilerden kendine manevi bir dünya kurmak ve onu tek başına yaşayabilmek olarak tanımlayan Reşat Nuri Güntekin,  okuma alışkanlığının çocukluktan başlayan egzersizlerin neticesi olduğunu da açıklar.

Hızlı Kitap Okuma Nedir?

Hızlı kitap okuma eğitimleri, birim zaman içerisinde normal insanların okuduğundan daha fazla kelime okumak ve okuduklarını anlayabilmektir. Metinlerin hızlı okunması, bazı insanlarda okunanın anlaşılmadığı gibi bir kanaat oluşturur. Oysaki hızlı kitap okuma, metni sadece daha hızlı bir şekilde bitirme değil anlayarak okumadır. Okunulan metin anlaşıldığı zaman insanların hayatına dokunur. Anlaşılmayan metnin insana bir faydası olmadığından hızlı okuma anlaşıldığı müddetçe faydalıdır.

Hızlı okuduğunu fakat anlayamadığını söyleyen kişinin tekniğinde bir hata veya eksiklik vardır. Hızlı okuma eğitimleri elde edilen bilgilerin ve tekniklerin uygulamaya dökülmesidir. Hızlı okuma teknikleri en temelde zihin ile gözün arasındaki koordinasyonun sağlanması ve hızlandırılması bulunur. Temelde hızlı okuma tekniğinin amacı, kelimeleri tek tek değil gruplar halinde görebilmektir.

Satırlara geniş açılardan bakıldığında kelimeler tek olarak değil 4’erli 5’erli gruplar halinde görmek mümkün olur. Kelimelerin gruplar halinde görülerek okunması, metnin daha kısa süre içinde bitirilmesini sağlar. 1 haftada bitebilecek bir kitabı iki günde bitirebilirsiniz. Hızlı okumanızı geliştirirseniz bu süre daha da kısalacaktır.

Basit Hızlı Okuma Teknikleri Nelerdir?

Hızlı okumanın geliştirilebilmesi için bazı teknikler bulunur. Bu teknikler kullanılarak göz ve zihin koordineli çalışmaya alıştırılır. Koordineye alışan göz daha geniş alanda gördüklerini zihne iletecek ve zihin bunları algılayarak anlamlandıracaktır. Teknikler olmadan hızlı okumak oldukça zordur. Hızlı kitap okuma tekniklerini edinen bir kişi internetteki sayfaları, sosyal medyada yazılanları ve TV ekranında dizi izlerken altta yazılanları daha hızlı okuyacaktır. Hızlı okuma tekniklerini basitçe şöyle sıralayabiliriz;

  • Görsel algılama
  • Kelime Haznesini genişletmek
  • Alışkanlıklardan kurtulmak
  • Konsantrasyon
  • Gözle okuma
  • Göz Atma
  • Bol kitap okuma
  • Kendine güvenme
  • 5N1K
  • İztaşı koyma

Görsel Algılama Okuma Hızını Artırır mı?

Kişi, görsel algılama yeteneğini yükseltmek için çalışmalar ve egzersizler yapmalıdır. Düzenli olarak yapılan egzersizler zamanla görsel algılama yeteneğini yükseltecektir. Görsel algılama yeteneğinizi geliştirmek için elinize bir kâğıt alın. Kâğıda 2, 3, 4, 5 ve 6 harften oluşan kelimeleri yan yana olacak şekilde yazın. Yazılan kelimeler üzerinde gözlerinizi hızlı bir şekilde gezdirin. Gözlerinizi gezdirirken kelimeleri anlamlarını düşünerek okuyun. 10 saniye içinde ne kadar çok kelimeyi hatırladığınızı bir yere not edin. Alıştırmayı devamlı tekrar edin. Hatırladığınız kelime sayısını artırmaya çalışın.

Kelime Haznesini Geliştirmek Hızı Artırır mı?

Çok fazla kelime bilenler daha hızlı okurlar. Hızlı kitap okumak isteyenler kelime haznelerini geliştirmelidir. Dilimize yerleşmiş yabancı kelimeleri anlamlarıyla öğrenmek ve yeni kelimeleri haznenize kazandırmak için çalışmalar yapmalısınız.

Alışkanlıklardan Kurtulma Okuma Hızını Artırır mı?

Birçoğumuz dıştan veya içten sesli okuma, geriye dönme gibi alışkanlıklara sahibiz. Eski alışkanlıklar hızlı okumanın önünde ciddi bir engeldir. Bu engeller kaldırılmadan hızlı okumak imkânsızdır. Alışkanlıklardan kurtularak gözlerin geniş alanı görmesi sağlanmalıdır.

Konsantrasyon Okuma Hızını Artırır mı?

Her konuda olduğu gibi hızlı okumada da konsantrasyon gereklidir. Aklında faklı sorular ve sorunlar olanlar hızlı okumakta zorlanırlar. Aklındaki soruları ve sorunları bir kenara bırakıp kitabın başına geçenler daha hızlı okuyacaktır.

Gözünüzle Okumak Hızı Artırır mı?

Okuma organımız ağzımız değil gözlerimizdir. Bundan dolayı iç veya dış sesle okuma yanlıştır. Gözle okuma yapmak doğru organı kullanmaktır. Göz ve zihin koordinasyonuyla hızlı okumak ve okuduğunu anlamak mümkündür.

Göz Atma Hızı Artırır mı?

Göz atma, okunulacak metnin başlıklarına, paragraf girişlerine, paragraf sonlarına bakmak ve elde edilen bilgileri zihinde toplamaktır. Toplanılan bilgiler, okuma sırasında elde edilen bilgilerle daha hızlı bağlantı kurulmasına yardımcı olacaktır. Böylece kişi hızlı okumayı gerçekleştirecektir.

Bol Kitap Okumak Hızı Artırır mı?

Çok kitap okuma, görme yetisini geliştirir. Bol kitap okuma, hızlı kitap okuma teknikleri arasındadır. İnsan okumanın zevkini alınca daha fazla okumayı ister. Çok kitap okuyan kişilerin kelime haznesi geniştir. Geçişleri otomatik olarak tanımlar. Kelime haznesinin geniş olması, geçişlerin hızlı olması okumayı ve anlamayı hızlandırır.

Kendine Güvenmek Hızı Artırır mı?

Hızlı kitap okuma eğitimine başlayan kişi yapabileceğine dair kendine güvenmelidir. Kendine güvenen kişiler daha hızlı yol kat eder.

Hızlı Okumada 5N1K Nedir?

Beyne sınıflandırma yapması için fırsat verme adına; kim, ne, nerede, nasıl, neden ve ne zaman sorularının cevapları metinde mutlaka aranmalıdır. Beynimiz, elde ettiği bilgileri kolay bir şekilde örgütler. Örgütlediği bilgileri kısa süreli hafızadan uzun süreli hafızaya atma şeklinde çalıştığından 5N1K tekniği çok etkilidir. Gazetecilerin hızlı okuma için kullandığı 5N1K etkili bir yöntemdir. 

İztaşı Koyma Tekniği Nedir?

Okumaya başlamadan önce metin üzerinde iztaşı koyma tekniği uygulanmalıdır. Teknikte, metin tam olarak okunmaz, başlıklar, alt başlıklar, koyu renkle yazılmış olan yerlere göz atılır. Özet kısmı varsa ön okuma yapılır. Anahtar kelimeler varsa altına işaret konulur. Konulan iztaşları hızlı okuma ve anlamayı kolaylaştırır.