[before_after type=”flip” before_src=”https://www.hizliokumakursuankara.com/wp-content/uploads/2018/09/Fotografik-Okuma-2-1.jpeg” after_src=”https://www.hizliokumakursuankara.com/wp-content/uploads/2018/09/Fotografik-Okuma.jpg”]

[/before_after]

[divider style=”none”]

[/divider]

Fotografik Okuma


Fotografik okuma, oldukça sık kullanacağımız okuma tekniklerinden birisidir. Bu okuma yöntemini bütün metinlerde kullanmaktayız. Okuması güç metinlerde anlama oranı %5 – %10 aralığında olmaktadır. Gazete ve dergi okumalarında bu oranın daha artmakta olduğunu biliyoruz. Özellikle sınavlara hazırlık zamanlarında bazı soruların çözümünde bu teknikten yararlanılmaktadır ve oldukça işe yaramaktadır.

 

Fotografik okuma 3 kısımdan oluşur. Bunlar; konsantrasyon, gevşeme ve beyinle okumadır. Öncelikle okuyucu, okuyacağını metine konsantrasyon sağlar, ardından okurken akıcı olması için rahatlaması gerektiğinden, gevşemeyi sağlar. Bu işlemlerin yapılmasının ardından, daha sonra sanki bir resmi izliyormuşçasına okunacak metinin tamamına bakarak okumasını gerçekleştirir. Bu bölümde metin anlaşılır, konu ve ana fikir belirlenmeye çalışılır. Okumada amaç belirlenir, zor metinlerde ise nasıl okuyacağımıza karar veririz.

 

© 2018 Bilişsel Akademi, bu bilgiler Bilişsel Akademi’ nin kendi hızlı okuma kitabından alıntılanmıştır. Çoğaltılması dağıtılması ve alıntılanması yasaktır. Kaynak göstermeden sayfaya link vermeden kullanmayınız.